dowód matematyczny
duo: zad.1 Z punktu A poprowadzono styczne AQ i AP do okręgu. Przez punkt R a okręgu poprowadzono
styczną styczną do okręgu przecinającą prost AQ i AP w punktach B i C. Wiedząc, że AP= a,
uzasadnij, że obwód trójkąta ABC jest równy 2a.
zad.2 Uzasadni, że jeśli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunek a<b<c, to b+c/2>a+b+c/3.
Bardzo proszę może ktoś zechce pomóc? Będę wdzięczna.
7 lut 16:11
Janek191:

I AP I = a = I AQ I
Mamy
I CP I = I CR I oraz I BQ I = I BR I
więc
I AC I + I CR I = a oraz I AB I + I BR I = a
Obwód Δ ABC = 2 a
===============
7 lut 16:42
duo: Dziękuję Janku. Jestem Ci niezmiernie wdzięczna.
7 lut 20:31