matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
BoosterXS:
Liczby zespolone. Rozwiązać układ równań:
⎧
3z1−iz2=1
⎩
z1+z2=i
Kompletnie nie mam pomysłu jak się za to zabrać
7 lut 15:43
Janek191:
Z 2) ⇒ z
1
= i − z
2
3*( i − z
2
) − i z
2
= 1 3 i − 3 z
2
− i z
2
= 1 3 i − 1 = 3 z
2
+ i z
2
3 i − 1 = ( 3 + i) z
2
− 1 + 3i
( − 1 + 3i)*( 3 − i)
z
2
=
=
3 + i
( 3 + i)*( 3 − i)
−3 + i + 9 i − 3 i
2
10 i
z
2
=
=
= i
9 − i
2
10
wiec z
1
= i − i = 0
7 lut 15:56
Janek191:
i
2
= − 1
7 lut 16:01
BoosterXS:
Dziękuję
7 lut 16:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick