Równania trygonometryczne
Masterek: Mam pytanie odnośnie rozwiązywania równań trygonometrycznych, gdy mamy jakąś funkcję
trygonometryczną podniesioną do kwadratu. Przykład:
cos22x = 1/2
oznaczam t = 2x
cos2t = 1/2
cost =√2/2 <=> t = π/4 + kπ/2
i tak dalej...
Nie do końca mogę zrozumieć dlaczego gdy uproszczę wyrażenie do postaci cost = √22 to
ten wynikt = π/4 + kπ/2 odczytuje mimo wszystko z pomocniczego wykresu funkcji cos2t a nie z
cost
7 lut 15:14
Janek191:
| | π | | π | |
2 x = − |
| + π*k lub 2 x = |
| + π*k |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x = − |
| + |
| *k lub x = |
| + |
| *k , k − dowolna liczba |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
całkowita
7 lut 15:31
Masterek: Dziękuję za podpowiedź. Zapomniałem, że x2 = 1 <=> x = 1 lub x = −1
W odpowiedziach jest natomiast odpowiedź x = π/8 + kπ/4, czyli wychodzi właśnie na to czego nie
do końca rozumiem "dlaczego gdy uproszczę wyrażenie do postaci cost = √2/2 to ten wynik
t = π/4 + kπ/2
2x = π/4 + kπ/2
x = π/8 + kπ/4
odczytuje mimo wszystko z pomocniczego wykresu funkcji cos2t a nie z cost".
7 lut 15:43