bardzo proszę o pomoc w zadanku :))
Koki: Znajdz równanie parametryczne prostej bedacej czescia wspólna płaszczyzny Oxy
oraz płaszczyzny x+3y z = 1. W jakim punkcie prosta ta przecina płaszczyzne y +1 = 0?
7 lut 14:03
Koki: up
7 lut 14:24
Jerzy:
Wektor kierunkowy szukanej prostej, to iloczyn wektorowy wektora normalnego
danej płaszczyzny i wektora normalnego płaszczyzny OXY
7 lut 14:26
Jerzy:
n→ = [ 1,3,1 ]
v→ = [ 0,0,1]
k→ = n→x v→
7 lut 14:32
Koki: to wiem, co zrobić z tą płaszczyzną Oxy równanie ogólnie to wychodzi, że z=0,a wektor normalny
płaszczyzny Oxy to będzie [A. B, 0]?
7 lut 14:36
Jerzy:
masz wyżej , to wektor v→
7 lut 14:38
Koki: to będę miał wektor a jak znaleźć punkt należący do tej prostej i płaszczyzny? wstawić dowolny
byleby spełniał równania oba?
7 lut 14:40
Jerzy:
Tak, musi należeć do obydwu płaszczyzn
7 lut 14:45