prawdopodobienstwo, kule
ax27: Mamy dwie urny, urne A i B. W urnie A sa 3 kule biale i 2 czarne. W urnie B sa 4 kule biale i 3
kule niebieskie. Z urny A losujemy jedna kule i nie ogladajac ja wrzucamy do urny B. Nastepnie
z urny B lasujemy jedna kule, ktora okazuje sie byc kula biala. Jakie jest prawdopodobienstwo,
ze z urny A wylosowalismy kule czarna.
Dobrze mysle, ze trzeba to obliczyc z prawdopodobienstwa warunkowego?
Wyszlo mi 7/17 i nie wiem czy pto poprawny wynik. Pomozecie?
7 lut 11:54
ax27:
P(Z) = 1/2 * 2/5 + 1/2 * 4/7 = 17/35
P(U1nZ) = 1/2 *2/5= 1/5
P(U1|Z) = 1/5 : 17/35= 7/17
7 lut 11:55