Problem z 2 zadaniami z zestawu maturalnego... Proszę o pomoc :)
Kate: 1) Kwadrat o przekątnej długości 'a' obraca się wokół prostej, przechodzącej przez jeden z jego
wierzchołków i równoległej do przekątnej kwadratu, nie zawierającej tego wierzchołka. Wyraź
objętość i powierzchnię całkowitą powstałej bryły obrotowej za pomocą poniższych symboli:
V1 objętość stożka o wysokości 'a' i promieniu podstawy 'a'
V2 objętość stożka o wysokości 'a/2' i promieniu 'a/2'
S1 powierzchnia boczna stożka o wysokości 'a' i promieniu podstawy 'a'
22 powierzchnia boczna stożka o wysokości 'a/2' i promieniu podstawy 'a/2'
(( Odp. V=2V1 − 4V2, S = 2S1 = 8S2))
2) Powierzchnia boczna stożka po rozcięciu wzdłuż tworzącej i rozłożeniu na płaszczyźnie jest
półkolem. Uzasadnij, że wówczas przekrój stożka płaszczyzną zawierającą jego oś obrotu jest
trójkątem równobocznym
(( Odp. (pi)rl = 1/2[(pi)rl2] = > r = l/2, a więc stąd otrzymujemy trójkąt równoboczny o bolku
długości l. Gdzie l − długość tworzącej stożka, r − promień podstawy.))
Dziękuję za pomoc !
20 gru 17:18
Kate: Czy w drugim mogę napisać tak, że obwód półkola = 2(pi)l * 1/2 => (pi)l, a obwód okręgu =
2(pi)r i teraz przyrównując, że 2(pi)r = (pi)l wykazać, że r = l/2 ?
20 gru 17:50