monotonicznosc funkcji trygonometrycznych POMOCY!
Laura: Dana jest funkcja f(x)=13x+cos(x)
w przedziale [0,2π]
podaj przedzialy, w ktorych funkcja jest malejaca...
Pomocy!
7 lut 10:43
Laura: Prosze pomozcie ktos madry :c
7 lut 12:37
Jerzy:
policz pochodną i ustal kiedy jest ujemna w podanym przedziale
7 lut 12:39
Jerzy:

tutaj masz wykres pochodnej
7 lut 12:59
Laura: policzylam f'(x)=1/3−sin(x) i nie wiem co dalej z tym zrobic
sin(x)=1/3 i stoje w miejscu...
7 lut 23:27
Laura: Pomocy

!
7 lut 23:51
Laura: Pomógłby mi ktoś ?
8 lut 09:13
Jerzy:
Funkcja maleje w [arcsin(1/3),π − arcsin(1/3)] , w pozostałych częściach podanego przedziału
rośnie
8 lut 09:23
Laura: Dziękuję Jerzy, a mógłbyś napisać skąd to wziąłeś ? Jest na to jakiś wzór ?
8 lut 11:15
Jerzy:
Jeżeli sinx = A ⇔ x = arcsin(A) , albo policz kalkulatorem
8 lut 11:19
Laura: Dziekuje
8 lut 13:27