funkcja wykladnicza
xxxx: punkt (−2,2) nalezy do wykresu funkcji wykladniczej y=a
x. Do wykresu nalezy tez punkt (6
7 lut 10:35
Aga1.: za x podstaw −2, za y 2 i oblicz a.
7 lut 13:38
xxxx: | | 1 | |
probowalam i gdzies mi w ukladzie rownan blad wychodzi bo za a mi wychodzi |
| |
| | 4 | |
7 lut 14:19
5-latek: 2=a
−2
to zapiszse sobie to inaczej
a
−2=2
1=2a
2
Teraz jaka wartość a przyjmiemy i dlaczego ?
7 lut 14:29
5-latek: | | 1 | | 1 | |
a−2= |
| ze wzoru a−n= |
| |
| | a2 | | an | |
7 lut 14:32
xxxx: a = 1| √2 poniewaz i tak bedzie liczba dodatnia
7 lut 14:33
5-latek: Tak zgadza się będzie a dodatnie dlaego ze funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartości
dodatnie
i podstawa jest liczba dodatnia
| | 1 | |
Teraz sprawdz czy punkt P=(6, |
| ) Należy do wykresu funkcji |
| | 8 | |
Postawiaj i licz
7 lut 14:36
xxxx: dzieki, ja tam zle rozpisalam sobie napoczatku i mi wyjsc nie chcialo
7 lut 14:39
5-latek: Na zdrowie
7 lut 14:40