oblicz
xxxx: x4−5x3+3x2+9x >0
7 lut 10:27
xxxx: moge to wyliczyc z twierdzenia bezouta?
7 lut 14:21
Metis: x(x3−5x2+3x+9)>0
Zauważ, że rozwiązaniem wielomianu 3 stopnia jest x=1
7 lut 14:23
Metis: x=−1
7 lut 14:23
xxxx: czyli potem dziele?
7 lut 14:24
Metis: Schemat Hornera, drugi czynnik.
7 lut 14:34
xxxx: moglby mi ktos to lepiej rozpisac? bo mecze sie z tym przeszlo h
7 lut 19:34
5-latek: x=−1 wiec dziele
(x3−5x2+3x+9):(x+1)=x2−6x+9
−x2−x2
============
−6x2+3x
+6x2+6x
=====================
9x+9
−9x −9
======
0 0
ale x2−6x+9=(x−3)2 wiec
x4−5x3+3x2+9x= x(x+1)(x−3)2
Miejsca zerowe to
x=0 lub x=−1 lub x=3 (podwojne )
Teraz zrob wężyk i wyznacz rozwiązanie
7 lut 19:53
xxxx: dziekowac, znow blednie do wzoru podstawilam bo dzielilam przez (x−1)
7 lut 20:14
5-latek: Tak musisz na to uwazac bo jest

x−a)
U nas a=−1 wiec będzie (x−(−1))=(x+1)
Osobiscie nie lubie Hornera
7 lut 20:16
Jack: horner najprostsz?
7 lut 20:57