wyznacz wartosci
sitek: Wyznacz wszystkie wartosci paarmetru a dla których równanie ||x+2|3|=a−x ma nieskończenie wiele
rozwiazan
7 lut 09:18
5-latek: Sprawdz czy lewa strona tego równania jest dobrze przepisana
7 lut 09:22
sitek: aa racja ||x+2|−3|=a−x
7 lut 09:25
5-latek:

To zadanie według mnie najlepiej rozwiazac graficznie czyli narysować wykresy funkcji
y=||x+2|−3| i y=−x
Wykres y=||x+2|−3| rysujemy tak
1 y=|x+2| (to umiesz (czarny
2 y=|x+2|−3 (czyli y=|x+2| obniżamy o 3 jednostki w dol (czerowny
3||x+2|−3| (czyli na y=|x+2|−3 nakładamy wartość bezwzgledna (czyli to co pod osia OX wedruje
nad os (zielony
Teraz narysujmy wykres y=−x (brązowy
Teraz z eby to równanie miało nieskończenie wiele rozwiazan to ten brązowy wykres musi się
pokryc zielona linia nr 1 lub z zielonia linia nr 2
Terazz eby się pokryl z linia nr 1 to a=1
Wyznacz a dla zieloniej nr 2
7 lut 09:44
===:
a=−5 lub a=1
7 lut 09:47
5-latek: Witaj
===
7 lut 09:48
5-latek: No i co sitek pasuje ?
7 lut 10:19