pole ograniczone funkcjami
ann15: Proszę o wyliczenie pola obszaru ograniczonego funkcjami:
y=−8x
y=x4
Z moich obliczeń wychodzi, że to pole jest ujemne, a tak być nie może..
7 lut 01:19
Kejt: Policzyłam, masz może odpowiedź? Bo dawno całek nie liczyłam, więc nie chcę wprowadzać w błąd
7 lut 01:31
Kejt:

wg mnie:
punkty przecięcia:
x = −2
y = 16
| | 1 | |
pole tego całego różowego trójkąta: 2*16* |
| = 16 |
| | 2 | |
pozostaje policzyć pole od x
4 do osi x:
0 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x4dx = |
| x5 / = |
| * 0 − (−2)5* |
| = 25 * |
| = 6.4 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
−2 −2
czyli wyjdzie:
16 − 6.4 = 9.6
ale lepiej sprawdź, bo mogłam się rąbnąć...
7 lut 01:40