6 lut 22:40
bezendu:
Już wiem liczyłem tylko napięcie na kondensatorze samym a ono wydzieli się też na rezystorze
więc nie mogę połączyć równolegle z1 (czyli połączenie równoległe cewki i rezystora) z
rezystorem R2
Dobrze mówię ?
6 lut 22:43
kyrtap: czekaj przeanalizuję
6 lut 22:45
bezendu:
I jak analiza ?
6 lut 22:51
Metis: Wygląda na nieskomplikowane
6 lut 22:53
bezendu:
To zapraszam do obliczeń
6 lut 22:54
kyrtap: no rozumiem że trzeba wyliczyć prąd tak najpierw połączenie cewki z rezystorem jest równoległe
, połączenie kondensatora z rezystorem 2 też i liczymy impedancję ?
6 lut 22:58
bezendu:
Własnie ja liczyłem tylko napięcie na kondensatorze jak się wydzieli a rezystor R2 łączyłem z
tamtymi elementami ale to raczej błąd, bo na rezystorze R2 też wydzieli się napięcie i z
dzielnika napięcia już potem wyjdzie. Zaraz przeliczę i dam znać.
6 lut 23:01
kyrtap: ok
6 lut 23:01
kyrtap: najlepiej podaj swoje obliczenia to zobaczę jak liczysz
6 lut 23:02
bezendu:
wejdź na fb
6 lut 23:03
bezendu:
Wysłałem Ci dla poprzedniej wersji, rozkminisz bo wszystko jest napisane co liczę step by step
6 lut 23:04
kyrtap: dobra bierem się
6 lut 23:13
kyrtap: | | 6 | | 6 | | π | | π | |
E = |
| e−π/4 = |
| (cos(− |
| ) + jsin(− |
| )) |
| | √2 | | √2 | | 4 | | 4 | |
6 lut 23:20
6 lut 23:22
bezendu:
Ja to wszystko wiem

E=3−3j
I właśnie liczyłem tak jak Ty i jest źle, bo robiąc tak liczę napięcia jakie wydzieli się na
kondensatorze a to na rezystorze R2 pomijam a to nie prawda, bo również i tam wydzieli się
napięcie, licząc przed chwilą wyszedł mi poprawny wynik

Ale dziękuję za chęć pomocy.
6 lut 23:24
kyrtap: no wiadomo że się wydzieli ale ty liczysz Eg jakie się wydzieli łącznie i na tym rezystorze i
kondensatorze bo kondensator i rezystor związałeś w impedancję Z2
6 lut 23:26
kyrtap: wystarczy wyliczyć tą impedancję teraz i admitancję i porównać
Ror, Lor, Ros, Los
6 lut 23:29
bezendu:
A no faktycznie bo ja przy dzielniku napięcia brałem
| | Zc | |
Eg= |
| *E i źle wychodziło |
| | Zc+Z2 | |
6 lut 23:30
kyrtap: a widzisz
6 lut 23:31
bezendu:
Jeszcze jutro Cię pomęczę jak jesteś już po sesji, muszę zdać minimum na 5,0 a na pierwszym
terminie nie zrobiłem dwóch zadań i teraz lecę wszystkie od początku, klucze, dwójniki,
czwórniki itp
6 lut 23:33
kyrtap: ja to jutro jeszcze przeliczę to zobaczę czy wyjdzie, spoko 5.0 będziesz miał
6 lut 23:35