matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć asymptoty funkcji
Wodzirej:
Witam, mam Znaleźć asymptoty pionowe i ukośne (o ile istnieją) funkcji:
5
x
f(x)=
5
x
−25
Wyznaczam dziedzinę: 5
x
−25≠ 0 czyli x ≠ od 2 liczę granice dla 2+ i 2−
5
x
25
lim x→2−
=
=−
∞
5
x
−25
0−
to samo dla x→2+ wychodzi +
∞
Szukam ukośnych,
f(x)
5
x
5
x
−25
A=lim→
∞
=
i teraz jak się za to zabrać?
x
x
6 lut 21:47
Janek191:
f(x)
5
x
1
=
=
→ 0, gdy x →
∞
x
x*( 5
x
− 25)
25
x*(1 −
)
5
x
Brak asymptoty ukośnej.
5
x
1
f(x) =
=
5
x
− 25
25
1 −
5
x
lim f(x) = 1 x→
∞
Asymptota pozioma lewostronna. y = 1
6 lut 21:55
Wodzirej:
Dziękuje
6 lut 22:24