czy bedzie to poprawne ?
mm: dobry wieczor. chodzi mi o rozwiazanie tego zadania
http://www.zadania.info/d1/1342790
czy moza by tu byloby zrobic tak :
skoro mamy wysokosc ostroslupa H=bsinα i rowniez skoro jest to ostroslup prosty, to czyli
spodek wysokosci pokrywa sie wraz ze srodkiem okregu opisanego na podstawie. zatem EB=R
z trojkata DEB R=bcosα. I czy teraz jakbym w trojkacie DAB, ktory jest rownoboczny,
poprowadzil wysokkosc DK na bok AB, to, czy CK byloby wysokoscia tego trojkata w podstawie ?
czyli wtedy CK=R+EK(ktore wylicze z trojkata DEK)