POMOCY
karolina: Ustal ile elementow maja zbiory A,B sa skoniczone czy nieskoniczone
A={1,2,3,4,...9}
B=(−2,5) ∩ N
20 gru 16:16
Nikka: Obydwa są skończone.
A zawiera 9 elementów
B = {0,1, 2,3,4} ma 5 elementów.
(B to część wspólna przedziału (−2,5) ze zbiorem liczb naturalnych, liczby naturalne w
przedziale otwartym (−2,5) to o, 1, 2, 3, 4).
20 gru 16:22
karolina: ahaa thx
20 gru 16:24
karolina: a dlaczego sa skonczone
20 gru 16:26
Nikka: bo jesteś w stanie podać ile dokładnie mają elementów

a np. zbiór liczb naturalnych jest nieskończony bo liczby naturalne to 0,1, 2, 3, 4, 5, ...
(jest ich nieskończenie wiele)
20 gru 16:28
karolina: rozumiem juz
20 gru 16:33