oblicz
xxxx: log4(log100)
25log5 2−22+2log2 3
log4 81* log3 64
log5 16 * log4 27 *log3 25
6 lut 21:01
Janek191:
log4 ( log 100) = log4 2 = 12 bo 412 = 2
6 lut 21:04
xxxx: ja w zeszycie zle zapisallam i dlatego mi wyjsc nie chcialo, ale dzieki

a co z reszta?
6 lut 21:07
Janek191:
25log5 2 − 22 + 2 log2 3 = (52)log5 2 − 22*2log2 3 =
= 52 log5 2 − 4*3 = 5 log5 4 − 12 = 4 − 12 = − 8
6 lut 21:07
Janek191:
log
4 81 * log
3 64 = log
22 3
4 * log
3 2
6 =
12*2 log
2 3 * 6*log
3 2 = 6
| | 1 | |
bo log2 3*log3 2 = log2 3* |
| = 1 |
| | log2 3 | |
6 lut 21:10
xxxx: w tym 2 ma wyjsc −32 a w 3 i4 po 12
6 lut 21:11
Janek191:
Wzory:
logaα x = 1α loga x i loga xn = n loga x
6 lut 21:12
Janek191:
Faktycznie w 2) zgubiłem 2.
6 lut 21:14
Janek191:
... = 5log5 22 − 4*22 log2 3 = 4 − 4*2log2 9 = 4 − 4*9 = 4 − 36 = − 32
6 lut 21:18
xxxx: A mam prosbe moglbys to poprawic bo nie widze w ktorym miejscu
6 lut 21:18
Janek191:
log4 81 *log3 64 = log22 34 * log3 26 = 12*4 log2 3 *6 log3 2 = 12*1 = 12
bo
log2 3*log3 2 = 1
6 lut 21:21
xxxx: dziekowac
6 lut 21:25
Janek191:
log
5 16 *log
4 27 *log
3 25 = log
5 2
4*log
22 3
3* log
3 5
2 =
= 4 log
5 2*
12*3 log
2 3*2 log
3 5= 12 log
5 2*log
2 3*log
3 5 = 12
bo
| | log2 2 | | log2 5 | |
log5 2*log2 3 *log3 5 = |
| *log2 3* |
| = log2 2= 1 |
| | log2 5 | | log2 3 | |
6 lut 21:32