tr
k: Zenek jest starszy od Marka. Jeśli przestawimy obie cyfry liczby całkowitej wyrażającej wiek
Zenka, to otrzymamy wiek Marka. Ponadto różnica kwadratów liczb wyrażających wiek każdego
z nich jest kwadratem liczby całkowitej. Ile lat ma Zenek, a ile Marek?
6 lut 20:36
Janek191:
−−−
xy = 10 x + y − wiek Zenka
−−−
yx = 10 y + x − wiek Marka
x > y
oraz
(10 x + y)2 − (10 y +x)2 = 100 x2 + 20 xy + y2 −(100 y2 + 20 x y + x2) = 99 x2 − 99 y2=
= 99*( x2 − y2) = 9*11*( x2 − y2)
x2 − y2 = 11
( x − y)*( x + y) = 1*11
x − y = 1
x + y = 11
−−−−−−−−−−
2 x = 12
x = 6
y = 11 − 6 = 5
==========
Odp. 65 − wiek Zenka, 56 wiek −wiek Marka.
===================================
spr. 652 − 562 = 4 225 − 3 136 = 1089 = 332
6 lut 20:49
k: Nie znam cię ale cie uwielbiam
6 lut 20:51