matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w
k:
Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n
3
+ 5n dzieli się przez 6.
6 lut 20:25
Benny:
n
3
+5n=n
3
−n+6n=n(n
2
−1)+6n=n(n−1)(n+1)+6n Dodaj komentarz i koniec
6 lut 20:30
k:
dzieki
6 lut 20:34