Usunięto nierówność z mianownika
agata: Usunięto nierówność z mianownika. Wskaż błędna równość:
a. √72√2 = √144
b. 1+√31−√3 =2+√3
c. 2{√3−2√6= 3√2−√63
d. 1+√32−√3= 5+3√3
Proszę o sprawdzenie, wyszło mi, że a jest błędne. Wynik powinien być 74 ?
6 lut 19:40
Janek191:
W mianowniku nie ma nierówności:
Pewnie usunięto niewymierność. Podaj treść zadania, a nie tylko odpowiedzi.
6 lut 20:36
agata: Dokładnie tak pisze w zadaniu.
7 lut 14:32
5-latek: W mianownikach masz niewymierność .
Zapisz ulamki za pomocą dużej litery U
7 lut 14:48
Eta:
b) ma być : −2−√3
7 lut 14:51
7 lut 14:55
zebrazklasą: Przepraszam za zmianę nicku, ale tak jest mi łatwiej połapać się w zadaniach, ponieważ mam je z
4 różnych zestawów
7 lut 14:56
5-latek: a ) jest dobrze bo
| √7 | | √2 | | √2*√7 | | √14 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√2 | | √2 | | 2*√2*√2 | | 4 | |
Licz teraz b )
7 lut 15:01
aaga12467890987654: usuń niewymierność z mianownika 1/√2+√3−√6
8 lut 23:19