asdwq
Lim: Obliczyć sinus kąt między prostą.
l x−y=1 ; x+y+z=0
π: x−y+z=1
Liczę ze wzoru:
| | Al+Bm+Cn | |
sinφ= |
| |
| | √(A2+B2+c2)(l2+m2+n2) | |
| | √2 | | √7 | |
Cały czas wychodzi mi |
| , a w odpowiedziach jest |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 lut 19:37
Lim: Między prostą i płaszczyzna π.
6 lut 19:38
Lim: Co robię źle?
6 lut 20:05
Jerzy:
Jaki masz wektor kierunkowy prostej ?
6 lut 20:18
Lim: u=[−1,−1,2]
6 lut 20:26
Jerzy:
A jak go wyznaczyłeś ?
6 lut 20:43
Lim: Wyznaczyłem go z postaci krawędziowej.
Wektor prostopadły do pierwszej płaszczyzny to V=[1,−1,0] a drugiej to W=[1,1,1]
Obliczam ich iloczyn wektorowy VxW = u =[−1,−1,2]
Wyznaczam postać równania prostej z równania parametrycznego.
Na parametryczne wybieram, że y=0 i kolejno x=1 oraz z=−1
6 lut 20:49
Lim: Punkt przez, który przechodzi prosta to (x,y,z)=(1,0,−1)
6 lut 20:50
Lim: To ktoś pomoże?
6 lut 21:48
Lim:
7 lut 12:32
Jerzy:
| | √2 | |
Prawidłowa odpowiedź: sinα = |
| |
| | 3 | |
7 lut 12:38