w
f: Rozwiąż równanie: IIx−3I−7I=11
6 lut 19:33
5-latek: |x−3|−7=11 lub |x−3|−7=−11
a takie juz potrafisz zrobic
6 lut 19:35
f: czy te kreski oznaczają zwykły nawias?
6 lut 19:40
kasia: 1) ||x−3|−7|=11 lub 2) ||x−3|−7=−11
1)|x−3|=18 lub 2) ||x−3|−7=−11
1)x−3=18 lub x−3=−18
1)x=21 lub x=−15
Kontynujmy 2 przypadek:
2) ||x−3|−7=−11
|x−3|=−4
To nie ma rozwiązań a więc
wyniki to
x=21 lub x=−15
6 lut 19:47
kasia: niech ktoś bardziej ogarnięty potwierdzi czy to jest dobrze
6 lut 19:48
Metis: ||x−3|−7|=11
|x−3|−7=11 /+7 v |x−3|−7=−11 /+7
|x−3|=18 v |x−3|=−4 − brak rozw.
x−3=18 v x−3=−18
x=21 v=−15
Więc

Ale w pierwszym zapisie masz źle( nie usunęłaś zapisu wart. bezwzględnej)
6 lut 19:57
f: dziękuję
6 lut 20:10
f: Jakby ktoś był tak dobry i pomógł mi w dwóch zad niżej

( to tylko taka sugestia)
6 lut 20:11