r
f: Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n3
+ 5n dzieli się przez 6.
6 lut 19:29
f: tam ma być n3
6 lut 19:29
Mila:
n∊N
n3+5n=n3−n+6n=n*(n2−1)+6n=
=n*(n−1)(n+1)+6n liczba ta dzieli się przez 6 ponieważ
(n−1)*n*(n+1) jest iloczynem 3 kolejnych liczb całkowitych, zatem dzieli sie przez 6
i drugi składnik sumy (6n) też dzieli się przez 6.
6 lut 21:38
Janek191:
To zadanie już było dzisiaj rozwiązywane
6 lut 21:44
Mila:
Witaj Janku, no tak, wpisują po kilka razy to samo.
6 lut 21:54
Janek191:
Pozdrawiam
6 lut 21:57