funkcja
L: Nie umiem rozwiązać tych zadań.
1. Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x)ax2+24x−9 należy do prostej o
równaniu y=3. Znajdź miejsce zerowe funkcji f.
2.Wykaż że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b ,c równanie x2+(a+b)x+ab−c2=0 ma co
najmniej jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
20 gru 16:01
123: Ok, moge pomóc do zadania 1
20 gru 16:09
123: Wierzchołek paraboli należy do y=3 , więc:
12a=−Δ ||(−1)
Δ=−12a
Δ=b
2−4ac
−12a=576+36a
−48a=576 //(−48)
a=−12
Miejsca zerowe już chyba sobie dasz rade sam/a obliczyć.
Jak coś jest źle, proszę krzyczeć
20 gru 16:13
123: A co do drugiego, to Δ>0 to 2 rozwiązania, Δ<2 brak rozwiązań , Δ=0 jedno rozwiązanie...
20 gru 16:16
Godzio:
2.
(a+b)2 −4(ab−c2) =a2 + 2ab + b2 −4ab +4c2 = a2 −2ab +b2 +4c2 = (a+b)2 +4c2 ≥0
(a+b)2 +4c2 = 0
jedno rozwiązanie gdy b=−a v a=−b i c=0
20 gru 16:39