Rozwinąć w szereg Maclurina
James: | | x | |
Mam funkcję f(x)= |
| . Trzeba ją rozwinąć w szereg Maclurina a później policzyć dla |
| | x2 − 4 | |
tego szeregu przedział zbieżności i wartość f
12(0) i f
15(0). Liczę pochodne i tak
pierwsza pochodna wychodzi mi f
1 = −x
2 − 4 druga f
2=−2x trzecia f
3=−2 no i czwarta
jest już wyzerowana. Jak stworzyć z tego wzór na ten szereg by móc obliczyć jego przedział
zbieżności i czy wartości tych wyższych pochodnych 12 i 15 to po prostu 0 czy coś źle zrobiłem
?
6 lut 19:24
James: Odświeżam
6 lut 22:46
yyhy: | x | | x | | a | | b | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
zacznij od tego, wyznacz a,b
6 lut 22:52
James: Tylko nie rozumiem co mi to da rozłożę to na ułamki proste i później licząc pochodne by
podstawić do wzoru na szereg Maclurina dostane już druga pochodna równą 0.
6 lut 23:12
James: Wciąż potrzebuje pomocy z tym zadaniem
7 lut 13:10
yyhy: nieee
| | 1 | |
Generalnie wiemy, że |
| =∑xn gdy |x|<1 |
| | 1−x | |
więc np
| 1 | | −1 | | −1 | 1 | | 1 | | x | |
| = |
| =− |
|
| =− |
| ∑( |
| )n |
| x−2 | | 2−x | | 2 | 1−x2 | | 2 | | 2 | |
7 lut 15:00