Całka nieoznaczona
marek: Mam problem z całką nieoznaczoną:
Czy ktoś mógłby mi pomóc w policzeniu tej całki, wygląda na prostą, ale nie wiem co tu zrobić.
6 lut 18:41
Jerzy:
Podstaw x = 2t
6 lut 18:50
marek: Dzięki, wielkie, że też na to nie wpadłem, zawsze pod kreską ułamkową było coś w stylu
(x+1)2+4 i się podstawiało pod wnętrze nawiasu √4t a ten pojedynczy x2 mnie trochę zmylił.
Dzięki raz jeszcze.
6 lut 18:59
kasia: wystarczy zamienic 4=22 i masz już elemntarny wzor na taką całke
6 lut 19:23
piotr: I= 1/2arctg(x/2) + C
6 lut 19:26
6 lut 19:26