Trygonometria
5-latek:

Pytanie:
Wartosci kąta 30 czy 60 czy 45 stopni możemy obliczyć z odpowiednich trojkątow prostokątnych
np. dla kąta 30 stopni będziemy mieli z trójkąta 30,60,90
| | y | | 0,5r | |
wobec tego sin30o= |
| = |
| =0,5 |
| | r | | r | |
itd.
Teraz czy nie znając własności tych trojkatow możemy wyznaczyć np. wartość sin30?
Dlaczego pytam?
Dlatego ze np. nie potrafimy wykonać trysekcji kąta i nie będzie wiadomo jakie wspolrzedne
będzie miał punkt P
6 lut 18:18
5-latek: Bo jeśli chodzi o kąt 45 stopni to tutaj wiadomo gdyż punkt P będzie lezal na jednej z 4
poplprostych
prostej y=x lub y=−x
6 lut 18:22
Benny: Z jakich własności możemy korzystać?
6 lut 18:24
5-latek: Cześć

No wlasnie chodzi o to ze nie możemy.
czy np. jeśli narysujemy na papierze milimetrowym układ wspolrzednych i kątomierzem
odmierzymy kąt np. 30 stopni i obierzemy jakiś punkt na drugim ramieniu tego kąta to będzie
to miarodajne ?
6 lut 18:30
Benny: No cześć

Nie wiem o co konkretnie pytasz, ale przecież zawsze możesz zaznaczyć na ramieniu punkt o
którym coś wiesz np. (x, 4).
6 lut 18:34
5-latek: Bo mam zadanie
Obliczyc sinα,cosα, tgα,ctgα dla
a) α= 390o
b) α=780o
c) α=−135o
d) α=−300o
6 lut 18:36
5-latek: I teraz znając własności trojkatow 45,45 90 i 30,60,90 nie ma problemu wyznaczyć te
wartości
Zalozmy ze nie znamy tych własności to jak obliczyć ? no wlasnie o to pytam
6 lut 18:42
6 lut 19:13
Benny: @
bezendu Nie znamy wartości tych kątów. Trzeba je wyprowadzić. Tak w ogóle to tg i ctg źle
6 lut 19:21
bezendu:
faktycznie tg i ctg są niepoprawnie, źle wpisałem do kalkulatora
6 lut 19:24
5-latek: Ja wiem jak obliczyć wartości tych funkcji dla tych kątow
Potrafie je narysować zwlaszac te ujemne
czy istnieje inny sposób niż własności trojkatow ?
Przeciez starożytni obliczali wartości tych funkcji dla poszcegolnych kątow i to z duza
dokladnoscia

A może sobie nie zawracać tym glowy ?
6 lut 20:51