zbadać zbieżność szeregu
zero: ∑(2n)!/[n!(3n+1)!]
liczę z kryterium d'Alamberta
lim(n→∞) [(2(n+1))!/(n+1)!(3(n+1)+1)!]/[(2n)!/n!(3n+1)!]=
lim(n→∞) [(2n+2))!/(n+1)!(3n+4)!]/[(2n)!/n!(3n+1)!]
i tu nie wiem jak to rozbić żeby poskracały się silnie
6 lut 18:09
Saizou :
| an+1 | | (2n+2)! | | n!(3n+1)! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)!(3n+4)! | | (2n)! | |
| | (2n+2)(2n+1)(2n)! | | n!(3n+1)! | |
= |
| * |
| = |
| | (n+1)n!(3n+4)(3n+3)(3n+2)(3n+1)! | | (2n)! | |
| | (2n+2)(2n+1) | |
= |
| |
| | (n+1)(3n+4)(3n+3)(3n+2) | |
6 lut 19:24
zero: a da się mianownik jakoś prosto wyliczyć czy trzeba wszystko przez siebie wymnożyć?
6 lut 19:29
jakubs: Liczysz granicę, nie potrzebujesz mnożyć tego wszystkiego
7 lut 15:12
zero: dzięki
8 lut 13:18