matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
abc:
całka jakim sposobem rozwiązać tą całkę
dx
∫
x
2
−2x+10
sprowadzilem mianownik do (x−1)
2
+ 9 t = (x−1) dt = dx i co dalej
6 lut 16:10
ICSP:
podstaw (x−1) = 3t
6 lut 16:11
piotr:
1
dx
1
x−3
∫
=
acrtg(
)+C
9
x−3
1+(
)
2
3
3
3
6 lut 16:21
piotr:
poprawka: zamiast "x−3" ma być "x−1"
6 lut 16:22