Zmienna losowa, dystrybuanta
Adrian: Poprosze o sprawdzenie:
Student ma rozwiazac 3 zad. Prawdopodobienstwo znalezienia prawidlowego rozwiazania
pojedynczego zad wynosi 0.7.
Wyznacz rozklad prawdo, dystrybuante zmiennej losowej oznaczajacej liczbe prawidlowo
rozwiazanych zadan.
Rozklad:
0 zad − 0.027
1 zad − 0.189
2 − 0.441
3 − 0.343
LIczone z Bernouliego.
Dystrybuanta:
0 dla k < 0
0.027 dla 0 ≤ k < 1
0.216 dla 1 ≤ k < 2
0.657 dla 2 ≤ k < 3
1 dla k ≥ 3
E(X) = 2.04
E(X)2 = 5.04
E(D2) = 5.04 − 4.1616= 0.8784
odchylenie 0.93722996
6 lut 15:35