uklad rownan.
pawlo: Witam. Potrzebuje pomocy przy takim ukladzie równań : d+b=−2, e+bd+c=−3, eb+cd=4, ce=−1.
6 lut 14:46
ICSP: x4 − 2x3 −3x2 + 4x − 1 = 0
x4 − 2x3 + x2 = 4x2 − 4x + 1
(x2 − x)2 = (2x − 1)2
(x2 − x + 2x − 1)(x2 − x − 2x + 1) = 0
(x2 + x − 1)(x2 − 3x + 1) = 0
b = 1 , d = −3 , c = −1 , e = 1
6 lut 14:51
pawlo: Tak, wiem o tym

znasz na pamieć zadania? Interesuje mnie czy dojde do rozwiązania takim
sposobem.
6 lut 14:53
ICSP: na oko widać, że szukany układ równań można dostać z równania :
(x2 + bx + c)(x2 + dx + e) = x4 −2x3 − 3x2 + 4x −1
Nawet nie trzeba znać na pamięć wszystkich zadań aby do tego dojść. Czyli całe zadanie
sprowadza się do rozłożenia na czynniki wielomianu znajdującego się po prawej stronie.
Do rozwiązania oczywiście dojedziesz a nawet dostaniesz durgą czwórkę :
(b = −3 , d = 1 , c = 1 , e = −1 )
6 lut 14:57
pawlo: Poniekąd tak, ale i tak szacunek
6 lut 14:59