matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
magda:
na trapezie o podstawach długości 3 i 15 opisano okrąg o środku należącym do dłuższej podstawy trapezu. Oblicz obwód trapezu poprosiłabym o samą odpowiedź
6 lut 14:28
Magda :
Ktoś coś?
6 lut 15:10
dero2005:
AB = 15 CD = 3
AB
OC =
= 7,5
2
CE =
√
OC
2
−(
CD
2
)
2
= 3
√
6
AB−CD
EB =
= 6
2
BC = AD =
√
EC
2
+ EB
2
= 3
√
10
O = 15+3+2*3
√
10
=
6 lut 16:00