Warunki różniczkowalności funkcji
C: Witam, mam takie pytanie czy odnośnie tytułu tematu, dobrze sobie to opisałem?
1) Jeżeli funkcja f(x) jest różniczkowalna w punkcie x0, to jest w tym punkcie ciągła.
2) Jeżeli funkcja nie jest ciągła w danym punkcie, to nie ma w tym punkcie pochodnej.
3) Ciągłość funkcji jest warunkiem koniecznym dla istnienia pochodnej, ale nie jest warunkiem
wystarczającym.
Twierdzenie odwrotne nie jest prawdziwe, to znaczy, że jeśli funkcja jest ciągła w punkcie x0,
to nie znaczy, że jest różniczkowalna w tym punkcie.
Przykładem funkcji, która w punkcie x0 jest ciągła, a nie jest różniczkowalna jest funkcja
f(x)=|x|.
Warto zauważyć, że funkcje wielomiane, wymierne, potęgowe, wykładnicze, logarytmiczne i
trygonometryczne są ciągłe w swoich dziedzinach,
a więc nie trzeba sprawdzać ich ciągłości jeżeli wykazujemy ich różniczkowalność,
a jedynie sprawdzamy czy dana funkcja jest różniczkowalna w punktach w których podejrzewamy, że
mogłaby nie być.
Funkcja jest różniczkowalna w danym podejrzanym punkcie jeżeli pochodne: lewostronna i
prawostronna z tego puntu są równe, liczymy to z definicji
f'+(x0) = lim x−> 0+ ( f(x0+h) − f(x0) ) / h
f'−(x0) = lim x−> 0− ( f(x0+h) − f(x0) ) / h
Mimo wszystko ciągłość warto dodatkowo sprawdzać w zadaniach z 2 parametrami, uzyskujemy wtedy
2 równania z których wyznaczymy 2 niewiadome parametry.
6 lut 14:06
Jerzy:
"Funkcja jest różniczkowalna w danym podejrzanym punkcie jeżeli pochodne: lewostronna i
prawostronna z tego puntu są równe, liczymy to z definicji"
przemyśl ten zapis
6 lut 14:10
C: w 3/4 linijce od końca pomyłka zamiast x: h −> 0+ oraz h −> 0−
6 lut 14:11
C: O to chodzi, czy coś innego źle zapisałem?
6 lut 14:18
Jerzy:
co znaczy pochodna lewo i prawostronna ?
6 lut 14:20
C: Jeżeli sprawdzam czy wzór jakieś funkcji ma pochodną w punkcie x = 2;
to dla mnie pochodna lewostronna wyznaczana jest wzorem
f'−(2) = lim h−> 0− ( f(2+h) − f(2) ) / h
natomiast pochodna prawostronna
f'+(2) = lim h−> 0+ ( f(2+h) − f(2) ) / h
Gdy są równe to funkcja w tym punkcie ma pochodną a więc jest w nim różniczkowalna.
Chodzi Ci o to że coś źle sformułowałem?
czy źle to rozumiem od strony praktycznej?
6 lut 14:28
Jerzy:
Funkcja jest różniczkowalna w punkcie ,
jeśli granica lewo i prawostronna ilorazu różnicowego są
równe ( innymi słowami: istnieje granica ilorazu różnicowego)
6 lut 14:33
C: Być może bardziej poprawnie to brzmi, dzięki.
6 lut 14:40