Wielomiany
Krzysiek: Wartość wielomianu R(x) = anxn + ... + a0 jest całkowitą podzielną przez m ∊ N dla x ∊ Z.
Udowodnij, że n!an jest podzielne przez m.
6 lut 13:25
Krzysiek:
6 lut 17:24
Kacper:
Z jakiego konkursu?
7 lut 11:28
7 lut 14:16
anaisy: Indukcja.
Dla n=0 działa
załóżmy, że działa dla n=k (1). Niech wielomian R(x) ma stopień k+1. Rozważmy wielomian
W(x)=R(x+1)−R(x). Współczynnik przy xk w tym wielomianie jest równy (k+1)an czyli stopień
tego wielomianu jest równy k. Stąd z założenia (1)mamy m|k!*(k+1)an.
7 lut 19:32