ciąg arytmetyczny
help: | | 1 | | 1 | |
Witam mam problem z zadaniem. Wykaż, ze jesli (a+b)(a+c)(b+c)≠0 i liczby |
| , |
| , |
| | a+b | | a+c | |
| | 1 | |
|
| tworzą ciag arytmetyczny, to liczby a2,b2,c2 także tworzą cia arytmetyczny. |
| | b+c | |
6 lut 13:05
Janek191:
Definicja ciągu arytmetycznego.
6 lut 13:12
help: próbuje ale mi nie wychodzi .....
6 lut 13:15
Janek191:
2 a
2 = a
1 + a
3
====== ========
| 2 | | 1 | | 1 | | a + 2 b + c | |
| = |
| + |
| = |
| |
| a + c | | a +b | | b +c | | ( a + b)*(b +c) | |
wiec
2( a + b)*( b +c) = ( a + 2 b + c)*( a + c)
2ab + 2 ac + 2b
2 + 2 bc a
2 +2 ab + ac +2 bc + c
2
zatem
2 b
2 = a
2 + c
2
a to oznacza, ze ciąg a
2 , b
2, c
2 jest arytmetyczny.
6 lut 13:23
help: dziękuję

już rozumiem
6 lut 13:58
Janek191:
W 4 wierszu od dołu zgubiłem znak = ( po 2 b c )
6 lut 15:23