Zespolone
Benny: Jest jakiś sposób na szybkie rozwiązywanie takich równań czy klasycznie?
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
w0=3√|z|*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
6 lut 13:01
Janek191:
i wzór
w
k = ... , gdzie k = 0,1,2
6 lut 13:14
Benny: I drugie zadanko:
z' to sprzężenie
Wynika z tego, że część rzeczywista ma być równa 0, a urojona ≥0.
| | 1−x2−y2+2iy | | π | |
Po przekształceniach mam arg( |
| )= |
| , x≠−1 i y≠0. |
| | (1+x)2+y2 | | 2 | |
Mam więc:
y>0 i x∊(−1, 1>
Też da się to inaczej rozwiązać?
6 lut 13:18
Benny: @Janek191, więc szybciej się nie da lub inaczej?
6 lut 13:18
PW: | | π | |
Jeżeli argument pewnej liczby jest równy |
| , to chyba tą liczbą jest i, |
| | 2 | |
czyli
6 lut 13:32
Benny: Kurczę nie napisałem całej treści.
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór:
| | 1−z̅ | | π | |
A={z∊ℂ: arg( |
| )= |
| }. |
| | 1+z̅ | | 2 | |
6 lut 13:34
Benny: x∊(−1; 1> i y∊(0; 1>
6 lut 14:49
piotr: (1−x+yi)/(1+x−yi)=i
6 lut 18:05
PW: | | π | |
Dobrze że napisałem "chyba"  Argument |
| mają wszystkie liczby na dodatniej półosi |
| | 2 | |
urojonej, a więc mające postać k
i, k∊(1,
∞).
6 lut 18:47
Benny: | | 1 | |
Oj, PW myślę, że mam racje. Co jeśli z= |
| i?  |
| | 2 | |
6 lut 18:54
Benny: Chociaż masz tak jak ja tylko pewnie miało być k∊(0; +
∞)
6 lut 18:54
piotr: ((1−x)2+y2)/((1+x)2+y2)=1 ⇒ x=0
atan(−y/(1−x))−atan(−y/(1+x))=pi/2 ⇒ y∊∅
nie ma rozwiązania
6 lut 19:02
piotr: mój post z 19:02 błędny
6 lut 19:13
piotr: | | 1+i y | | π | |
((1−x)2+y2)/((1+x)2+y2)=1 ⇒ x=0 ⇒arg |
| = |
| ⇒y=1⇒ z=1 |
| | 1−i y | | 2 | |
6 lut 19:17
Mila:

Liczba :
| | 1−x2−y2+2yi | |
w= |
| jest liczbą czysto urojoną oraz Im(w)>0⇔ |
| | 1+2x+x2+y2 | |
| | 1−x2−y2 | |
Re(w)= |
| =0⇔x2+y2=1 ∧ x≠−1 ∧ y≠0⇔(*) x∊(−1,1> i y∊<−1,1>\{0} |
| | 1+2x+x2+y2 | |
i
| | 2y | | 2y | |
Im(w)= |
| = |
| >0⇔ |
| | 1+2x+x2+y2 | | 2x+2 | |
y>0 i 2x+2>0⇔
y>0 i x>−1 i (*)
lub
y<0 i x<−1 − sprzeczność z warunkiem (*)
========================
Zatem
x∊(−1,1) i y∊(0,1>
Nie wiem, czy to wszystko.
6 lut 21:13
Benny: Milu skąd w mianowniku wzięło się 2x+2 oraz czemu wyrzuciłaś x=1.
Rozumiem, że moje ostatnie rozwiązanie jest dobrze?
6 lut 21:23
Mila:
Mianownik:
1+2x+x
2+y
2=1+2x+1=2+2x
Punkt (1,0) nie należy do dziedziny bo y=0 i wtedy Im(w)=0 a masz warunek Im(w)>0
Oblicz:
| (1,0)−(1,0) | |
| =0 |
| (1,0)+(1,0) | |
6 lut 21:29
Benny: Och racja, nawet o tym nie pomyślałem. Dziękuje
6 lut 21:36