Granica ciągu
Zakłopotany007: | | 3n2+1 | | n2 | |
Oblicz lim ( |
| − |
| ) |
| | 3n+1 | | n+1 | |
n→
∞
6 lut 12:44
kasia: 1. sprowadz do wspolnego mianownika i odejmij licznik
2. mianownik będzie wyglądał (n+1)(3n+1) wiec wymnóż
3. wyciągnij w liczniku i w mianowniku x2 przed nawias
4. zostanie 23 bo reszte będzie dążyć do 0
Rób bede pomagał
6 lut 13:02
Janek191:
| | (3 n2 + 1)*(n +1) −(3 n + 1)*n2 | |
an = |
| = |
| | ( 3 n + 1)*(n +1) | |
| | 3 n3 + 3 n2 + n + 1 − 3 n3 − n2 | |
= |
| = |
| | 3 n2 + 3 n + n +1 | |
| | 2 n2 + n +1 | | 2 +1n+1n2 | |
= |
| = |
| |
| | 3 n2 + 4 n + 1 | | 3 + 4n + 1n2 | |
więc
n→
∞
6 lut 13:08
kasia: Janek191 fajnie że rozpisujesz ale daj koledze rozwiązać bo nigdy się nie nauczy. Dostał
wskazowki i powinien sam rozwiązać. Zwłaszcza że przykład bardzo prościutki
6 lut 13:09
Janek191:
Jak patrzyłem, to nie było żadnych wskazówek.
6 lut 13:10