Wielomiany
Krzysiek: Wykaż, że jeśli wielomian W ma wszystkie współczynniki całkowite, to dla dowolnych całkowitych
liczb a, b zachodzi a − b | W(a) − W(b)
6 lut 12:38
ICSP: Wykorzystaj n − 1 razy wzór :
an − bn = (a−b)(an −1 + an−2b + ... abn − 2 + bn − 1)
6 lut 13:11
Krzysiek: A co ze współczynnikami?
6 lut 13:32
ICSP: wyciągniesz przed nawias.
anbn − anan = an(bn − an)
itd.
6 lut 13:39
Mila:
W(x)=an*xn+an−1*xn−1+......+a2*x2+a1*x+a0
W(a)=an*an+an−1*an−1+........+a2*a2+a1*a+a0
W(b)=an*bn+an−1*bn−1+...........+a2*b2+a1*b+a0
W(a)−W(b)=an*(an−bn)+an−1*(an−1−bn−1)+........+a2*(a2−b2)+a1*(a−b)=
=an*(a−b)*[an−1+an−2*b+.....+abn−2+bn−1]+.....+a2*(a−b)*(a+b)+a1*(a−b)=
=(a−b)*[an−1+an−2*b+.....+abn−2+bn−1+....+.a2*(a+b)+a1]
6 lut 23:25