granica ciągu
lotnik: lim ( 2n−3/2n+1)
3
n→
∞
Czy mogę najpierw wyłączyć n i podnieść to do sześcianu

?
6 lut 11:56
Janek191:
| | (2 n − 3)3 | |
... = |
| |
| | ( 2 n + 1)3 | |
6 lut 11:58
kasia: wyciągnij n przed nawias nie ruszając pierwiastka −3n i 1n obydwa dążą do 0 zostaje
ci
(22)(1/3) −−−> czyli pierwiastek 3 stopnia
2 na 2 to jest 1 pod pierwiastkiem 3 stopnia to jest też 1
6 lut 12:07
Janek191:
Nie zauważyłem, że trzeba liczyć granicę
więc
| | 2 − 0 | |
lim an =( |
| )3 = 13 = 1 |
| | 2 + 0 | |
n→
∞
6 lut 12:10