Równanie w ciele
BoosterXS: Rozwiązać w ciele (K,+,o), gdzie K = {0,1,2,3,4} równanie:
4 o x + 2 = 2 o x +1
Czy mogę przerzucić 2ox na lewo i analogicznie 2 na prawo?
Proszę o jakieś wskazówki jak to rozwiązać.
5 lut 23:18
Mila:
Tak
5 lut 23:20
BoosterXS: 2 o x = −1 / i mnożę przez element odwrotny do 2 tzn. 3
x = −3

Coś mi tu nie pasuje w moim rozumowaniu
5 lut 23:36
Mila:
⇔x≡2(mod5)
spr.
L=4*2+2=3+2≡0(mod5)
P=2*2+1=5≡0(mod5)
5 lut 23:40
BoosterXS: Dziękuję

Trochę mnie zmyliło te modulo z l. ujemnej
5 lut 23:55
Mila:
5 lut 23:58
BoosterXS: Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia.. czy będąc w ciele K = {0,1,2,3,4} elementem odwrotnym
do 4 jest 4 ? bo (4 * 4−1 )mod5 = 1
6 lut 00:06
iryt:
Tak.
6 lut 16:33