s
s: log3x + log9x +log81x=7
log3x + log3x: log39 + log3x:log381=7
i teraz uprościć sobie wymnożyć przez 4 i wyjdzie nam.
4log3x + 2log3x+log3x=28
7log3x=28 /:7
log3x=4
34=x
5 lut 23:17
s: czy to jest poprawne rozwiązanie, czy liczbę 7 muszę zamienić na jakiś logarytm np. o podstawie
3
5 lut 23:18
Ajtek:
| | 1 | |
Jest sprytny wzorek: logaαb= |
| logab |
| | α | |
Wg mnie łatwiej to rozpisać.
5 lut 23:20
Jerzy:
Wszystko zamienić na log o podstawie 3
5 lut 23:26
Jerzy:
Potem podstawienie log3x = t
5 lut 23:29
agatka: s, masz dobrze, trzeba na początku wyznaczyć dziedzinę.
x>0
6 lut 08:26