wyznacz liczbę n wyrazów ciagu arytmetycznego majac dane
marcin: Sn=420, a1=7, r=3
20 gru 15:12
Edek: | | (a1+an)*n | | (a1+a1+(n−1)r)*n | | (2a1+(n−1)r)*n | |
Sn= |
| = |
| = |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
podstaw i oblicz n
20 gru 15:18
marcin: wyliczylem i zle cos wychodzi

20 gru 17:17
Nikka: powinny wyjść dwa rozwiązania
| | 2*7+(n−1)*3 | |
420 = |
| *n /*2 |
| | 2 | |
840 = (14 + 3n −3)*n
840 = 14n + 3n
2 − 3n
3n
2 + 11n − 840 = 0
Δ = 121+ 4*840*3* = ...
20 gru 17:22
marcin: kurde wiem wlasnie mnie oswiecilo i sam normalnie sam do tego doszedłem
20 gru 17:24
marcin: ale dziękuje Nikka za pomoc
20 gru 17:25
Nikka: spoko, jedno z rozwiązań trzeba będzie odrzucić...
20 gru 17:31