d
NoName: 2log4(x−2) + 3log8(x+2)=5
5 lut 23:01
Ajtek:
1. Ustal dziedzinę;
2. Sprowadź logarytmy do takiej samej podstawy, np. liczby 2;
3. Zapisz liczbę 5 jako logarytm przy podstawie liczby 2;
4. Skorzystaj z własności dodawania logarytmów przy tej samej podstawie;
5. Rozwiąż równanie.
5 lut 23:05
Benny: x−2>0 i x+2>0 ⇒x>2
2log4(x−2)+3log8(x+2)=5
log2(x−2)+log2(x+2)=5
log2(x2−4)=5
log2(x2−4)=log232
x2−4=32
x2−36=0
x=6
5 lut 23:06
NoName: mógłbyś mi rozpisać jak to skróciłeś ? 1,2 linijka.
5 lut 23:20
5 lut 23:21