matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu.
kela:
W ciągu arytmetycznym a
2
+a
7
=30 oraz a
1
2+a
3
=48. Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu.
5 lut 21:30
Eta:
1/ 2a
1
+7r=30 2/ 2a
1
+13r=48 − −−−−−−−−−−−−−− 6r=18 ⇒ r=3 to a
1
=........ =4,5
5 lut 21:36