Odchylenie standartowe
Adrian: Witam, mam doświadczenie rzutu dwiema kostakmi.
zmiena losowa przyjmuje wartosci
1 − 11/36
2 − 9/36
3 − 7/36
4 − 5/36
5 − 3/36
6 − 1/36
warosć oczekiwana to 91/36
musze obliczyc odchylenie standardowe
w odpowiedziach jest √2555/362 a mi w ząb nie wychodzi taki wynik
5 lut 20:35
adrian: Nikt?
5 lut 21:45
Saizou : a może przepisz dokładnie treść zadania, bo co to za zmienna losowa? co ona opisuje ?
5 lut 21:48
Adrian: Rozważmy następującą zmienną losową na przestrzeni Ω złożonej z 36 jednakowo prawdopodobnych
wyników rzutu dwiema symetrycznymi kostkami: M(k,l)=min{k,l}.
5 lut 21:53
Adrian: Czyli ze np M=1, to ile razy 1−dynka jest najmniejsza w tej parze.
5 lut 21:55
Saizou :
k− liczba oczek wyrzucone na pierwszej kostce
l − liczba oczek wyrzucona na drugiej kostce
Wektor losowy może być w postaci
(k,l) (1,1) (1,2) (1,3)...(6,5)(6,6)
m=min{k,l} 1 1 1 5 6
| | 11 | | 9 | | 1 | | 91 | |
EX=1* |
| +2* |
| +...+6* |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
σ=(VarX)
2
VarX=EX
2−(EX)
2
| | 11 | | 9 | | 1 | | 301 | |
EX2=12* |
| +22* |
| +...+62* |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
| | 301 | | 8281 | | 2555 | |
VarX= |
| − |
| = |
| |
| | 36 | | 362 | | 362 | |
5 lut 22:25
Adrian: Dzięki, ronilem bład rachunkowy. A sposobem na wariancje:
| | 91 | | 91 | |
(1−( |
| )2)*11/36 + ... + (6−( |
| )2)*1/36, MUSI wysjc taki sam wynik, tak? |
| | 36 | | 36 | |
5 lut 22:37
Adrian: sory tam powyzej do kwadratu cały nawias
5 lut 22:39
Saizou : tak xd
5 lut 22:40
Adrian: to gdzieś jakiś głupi błąd robie, dzięki
5 lut 22:43