liczby stirlinga pierwszego rodzaju
C: Czy mógłby ktoś sprawdzić te obliczenia? Bo wynik jest błędy, ale nie wiem co robię nie tak.
Zapiszę to w nawiasach okrągłych, ale chodzi o liczby Stirlinga pierwszego rodzaju
5 lut 20:25
Kacper:
Może byś tak wzór podał, z którego to liczysz? Nie chce mi się szukać go w Internecie (kto go
pamięta?

)
5 lut 20:30
C:
n−1 z przodu to zwykły nawias, reszta to liczby Stirlinga
5 lut 20:33
C: Według wikipedii 35
5 lut 20:48
C: Dlaczego S(4,3) zamieniło się w S(4,2)?
5 lut 21:06
Mila:
Może tak, bez skrótów.:
S(n,k)=(n−1)*S(n−1,k)+S(n−1,n−1)
S(n,n)=1
S(n,0)=0
Dla ułatwienia obliczymy jeszcze:
S(2,1)=1*S(1,1)+S(1,0)=1
S(3,1)=2*S(2,1)+S(2,0)=2*1=2
S(5,3)==4*S(4,3)+S(4,2)=
=4*[3*S(3,3)+S(3,2)]+3*S(3,2)+S(3,1)=
=4*[3*1+2*S(2,2)+S(2,1)]+3*[2*S(2,2)+S(2,1)]+2=
=4*[3+2+1]+3*[2*1+1]+2=4*6+3*3+2=24+9+2=35
Chyba nie pomyliłam się.
5 lut 22:15