Równanie okręgu
Kacper: Cześć, podczas wyznaczania równania okręgu o promieniu 5 i S=(1,2) mogę je zapisać jako:
(x−1)
2 + (y−2)
2 =5 czy (x−1)
2 + (y−2)
2 = (
√5)
2 ?
Zawsze pisałem tak jak to po prawej, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem
5 lut 19:55
Kacper: Błąd się wdał niestety w moim zapisie z promieniem nie mogę poprawić, ale wiecie o co mi chodzi
5 lut 19:56
Saizou :
okrąg o promieniu r i środku (a,b) ma równanie
(x−a)2+(y−b)2=r2
5 lut 19:56
5 lut 19:58
5-latek: S=(1,2)
r=5
Rownanie okręgu w postaci kanonicznej jest takie
(x−1)2+(y−2)2=52 to
(x−1)2+(y−2)2=25 i tyle
5 lut 20:12