Jak policzyć te całki?
ktoscos: Jak policzyć te całki? chodzi głównie o te przedziały

∫
0 1 arctg1/x dx
∫−
∞ do −1 z x/2x
2
5 lut 19:30
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
∫arctg |
| dx=x*arctg |
| −∫x* |
| * |
| dx= |
| | x | | x | | | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2x | | 1 | | 1 | |
=x*arctg |
| + |
| ∫ |
| dx=x*arctg |
| + |
| *ln(x2+1) |
| | x | | 2 | | x2+1 | | x | | 2 | |
| | π | | 1 | |
W twoich granicach to będzie równe |
| + |
| ln2 |
| | 4 | | 2 | |
5 lut 20:24
Jerzy:
2 podstaw x2 = t
5 lut 20:27
ktoscos: Benny, tylko właśnie jak to podstawić skoro będzie 0 w mianowniku?
5 lut 21:45
Saizou : bo to całki niewłaściwe, liczy sie granicę przy podstawieniu dążącym do punktu osobliwego
5 lut 21:47
ktoscos: no tak, czyli zamiast 0 wpisuje np epsylon i licze granice przy epsylonie zbiegającym do 0+?
5 lut 21:55
Saizou : tak xd
5 lut 21:57
ktoscos: dzięki
5 lut 22:02