Dla funkcji f(x)=x^{-x^2}
gość1234: Dla funkcji f(x)=x−x2 wyznacz przedzial monotoniczności, ekstrema lokalne oraz asymptoty.
5 lut 19:22
Jerzy:
Potrafisz wyznaczyć dziedzinę ?
5 lut 22:52
gość1234: D: x>0
f'(x)=−x−x2(2xlnx + x)
Max. dla x=e−1/2
Zostal mi tylko problem z asymptotami
5 lut 23:28
gość1234: pionowa
limx
−>0+ e
−x2 lnx =e
[∞*
∞]=H e
limx−>0+ (1/x)/(2/x3)= e
0=1 −−brak as pionowej
pozioma
limx
+∞ e
−x2 lnx = ... (analogicznie jak wyzej) = 1
lim x
−∞ e
−x2 lnx = ... (analogicznie jak wyzej) = 1
Czy to jest dobrze
5 lut 23:41
#60;p#62;#60;span style="color:#008000;: Asymptoty poziome do poprawki
limx−>∞ x(−x2) = 0.
Skoro D=R+ to po co liczyć limx−>−∞?
6 lut 00:08
gość1234: moge prosić o rozpisanie tej poziomej?
6 lut 15:08
grzest: Cóz tu rozpisywać
limx→∞x−x2=limx→∞e−x2ln(x)=0.
W potędze przy e zarówno x2 jak i ln(x) →∞ przy x→∞, całość zbiega do zera, gdyż mamy jeszcze
znak minus.
6 lut 16:22
gość1234: hm w takim razie pionowa jest dobrze policzona?
6 lut 17:13
grzest: "limx−>0+ e−x2 lnx =e[
∞*
∞]=H elimx−>0+ (1/x)/(2/x3)= e0=1 −−brak as pionowej "
Wprawdzie wynik jest dobry ale liczenie "do kitu".
| | ln(x) | |
limx→0x−x2=limx→0e−x2ln(x)=limx→0e− |
| =H |
| | | |
| | | | x2 | |
=limx→0e− |
| =limx→0e |
| =e0=1. |
| | | | 2 | |
Regułę de l'Hospitala stosujemy tylko do ilorazu funkcji zmierzających jednocześnie do zera lub
do
∞.
e[
∞*
∞] − tutaj jest błąd, gdyż x
2 →0 przy x→0.
6 lut 19:17
gość1234: dzięki
6 lut 19:33