trygonometria
andziek: Dany jest punk P (3,3√3). Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa, którego
ramię końcowe przechodzi przez punkt P', jeżeli:
d)P' jest środkiem odcinka OP
5 lut 19:20
5-latek:
5 lut 19:27
dziudzia: A jak obliczy wartości, bo nie wiem jakie liczby w ogóle podstawić
5 lut 19:39
5-latek: Już piszse
Punkt P' ma wspolrzedne
Teraz
Obliczamy dlugosc promienia wodzącego r
| | 3√3 | | 27 | |
r=√x2+y2= √1,52+( |
| )2}= √2,25+ |
| = √9=3 |
| | 2 | | 4 | |
Teraz za x i y podstwiaj wspolrzedne punktu P' i licz
5 lut 19:50
5-latek:

Masz rysunek do zadania
5 lut 19:55