TRYGONOMETRIA
5-latek: Witam
Powtarzam trygonometrie i o ile potrafie skonstruować kat którego tangens jest liczba dodatnia
o tyle mam kłopot gdy jest liczba ujemna
Skonstruuj kat którego tangens jest rowny
a) −1
b) −5
5 lut 19:17
5-latek: Do a) to będzie kąt 135o
5 lut 19:20
Kacper:

tgα=−5
5 lut 19:24
5-latek: czesc
Kacper 
Nie napisales czy doszsedl ten stary zbior zadań
5 lut 19:30
5-latek: | | 1 | |
Czy to będzie tak ze na osi OX zaznaczymy x=−1 a na osi OY y= |
| ? |
| | 3 | |
Mam jeszcze następne nad którym się zastanawiam
Jak narysować kąt którego tangens jest rowny
a)200
b) −150
5 lut 19:34
5-latek:
5 lut 19:51
Kacper:

Wystarczy skorzystać z definicji:
| | 187 | |
Czyli jak masz |
| , to obierasz sobie punkt P(187,383) i przez niego prowadzisz ramię |
| | 383 | |
końcowe kąta

Zapomniałem o tej książce w sumie. Jakoś czasu brak.
5 lut 19:58
5-latek: Dobrze . Wybaczam

Tak ja znam definicje tylko jakos nie potrafie to sobie wyobrazić takie duże liczby ,choć
tangens przyjmuje bardzo duże wartości
5 lut 20:04
iryt:
Nie rysuj, wystarczy, że wiesz jak to zrobić.
5 lut 20:35
5-latek: Dobrze
5 lut 20:47